maanantai 26. joulukuuta 2016

Ruokaa rakkaudella

Nyt kun mahat on täynnä jouluruokaa ja muita jouluherkkuja on oikein sopiva ajankohta puhua ruoasta.
Ruoka on itselleni ja oikeastaan koko perheelleeni (suvulleni) paljon enemmän kuin polttoaine tai energianlähde. Suurinosa suvustamme on koulutukseltaan tai ammatiltaan ruoanlaittajia joten arvata saattaa, että kaikissa, pienemmissäkin kissanristiäisissä ruoka näyttelee aina suurta osaa. Tärkeintä on, että ruoka on hyvää ja sitä on paljon. Itse vihaan piperrystä ja sitä jos ruoka-annos on niin pieni, että lounaan tai illallisen jälkeen täytyy suunnata oikealle illalliselle pikaruokaravintolaan. En ymmärrä, mikä järki on maksaa ravintolaillallisesta satoja euroja ja lähteä kotiin nälkäisenä?! Yhtä vähän pidän siitä, että ruoastani löytyy tomaatin tai salaatin kantoja, paprikan siemeniä tai sipulin keskustaa, yök. Ja tätä muuten tapahtuu hienommissakin ravintoloissa, en tykkää!





Itse laitan ruokaa sekä arkisin että juhlapäivinä mutta tykkään ruoanlaitosta erityisesti silloin, kun aikaa on tarpeeksi eikä ole kiire mihinkään. Saatan hyvinkin tutkia ja etsiä reseptiikkaa tuntikausia ja tallettaa ideoita tuleviin tilanteisiin vuosiakin. Kun sitten sopiva tilanne tai fiilis tulee eteen, kaivan ohjekirjani esiin, käärin hihat ja alan hommiin. Leipominen on enemmän puolisoni ja tyttäreni hommia enkä hierveästi välitä makeista leivonnaisista, suklaakakkua lukuunottamatta.

Joulun ja uudenvuoden välipäiville ajattelin jakaa yhden suosikki-reseptini, jota tulee valmistettua tasaisin väliajoin, välillä ihan kotona syötäväksi ja välillä viemisiksi illanistujaisiin tai kyläpaikkaan tuliaiseksi. Alkuperäinen ohje on leikattu jostakin lehdestä enkä löytänyt ohjeen alkuperää enää mistään. Ohjetta muutan aina tilanteen vaatimalla tavalla, lapsille teen vähemmän tulista tai mausteista ja aikuisille tarjottavassa piirakassa saa tulisuuttakin olla ehkä alkuperäistä ohjetta hieman reippaammin. Tuppaan muutenkin laittamaan ruokiin paria poikkeusta lukuunottamatta vähän sitä sun tätä, mitä nyt kaapista milloinkin sattuu löytymään. Tämä ohje sopii helppoutensa vuoksi varsin mainiosti vaikkapa uudenvuoden illanistujaisiin tai bileisiin.

Tacopiirakka


1 pkt (400g) piirakkataikinaa

Täyte

400g paistijauhelihaa
1 iso sipuli
1 pieni paprika
(1-2 chiliä)

1tlk (315g) keskivahvaa salsaa
1/2 dl vettä
1dl korianteria tai persiljaa hienonnettuna
1prk kermaviiliä
mustapippuria
valkopippuria
paprikamaustetta
1 prk fetajuustoa kuutioina (esim. chili)
2 dl emmental-mozzarella juustoraastetta

Koristeluun maissilastuja

Ota piirakkataikina sulamaan hyvissä ajoin ja levitä sulanut taikina piirakkavuokaan. Silppua sipuli ja parika (sekä chilit) ja kuullota kaikki pannulla. Tämän jälkeen paista jauheliha hyvin ja lisää sipulit ja paprikat pannuun kun jauheliha on hyvin paistunut. Mausta omaan makuun sopivilla mausteilla. Lisää vesi ja salsa, anna kiehua ja maustua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää viimeisenä kermaviili ja sekoita seos hyvin. Kaada koko komeus piirakkapohjan päälle tasaisesti. Painele seoksen joukkoon fetajuustokuutiot tasaisesti koko piirakan alueelle. Päälle voi halutessaan lisätä myös kirsikkatomaatti-lohkoja. Lisää lopuksi piirakan päälle juustoraaste ja laita piirakka uuniin noin 180 asteeseen 30-40 minuutiksi. Kun piirakka on valmis, asettele piirakan päälle maissilastuja sopivasti maun mukaan ja tarjoile!


 
Tacopiirakka

Olen tehnyt piirakan myös lihattomana versiona ja käyttänyt tällöin jauhelihan sijaan papuja tai nyhtökauraa. Lihaton versiokin on toiminut oikein hyvin ja maistunut syöjille verrattain mainiosti.
Yhdestä piirakasta riittää noin kuudelle hengelle reippaasti, kymmenelle hieman vähemmän :) Gluteenittomana piirakan voi hyvin tehdä kunhan valitsee vain piirakkapohjanpohjan gluteenittomana versiona. Pohjan maku on muuten ehkä yllättäen jopa parempi gluteenittomana kuin tavallisena versiona, hinta tosin gluteenittomissa tuotteissa on aavistuksen kalliimpi. 

Tacopiirakan myötä toivotan mukavaa Tapaninpäivän iltaa kaikille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit ♥