sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Oslo City guide; vinkkejä kaupunkilomalle Osloon, Osa 1

No niin, nyt niitä lupaamiani vinkkejä Oslon Kaupunkilomalle. Jaoin postauksen nyt kahteen osaan, kerrottavaa kun tuntuu olevan niin paljon :) Tässä ensimmäisessä osassa ihan perus käytännön vinkkejä ja huomenna sitten luvassa paikkoja ja kohteita, omia suosikkeja sekä kivaksi koettuja asioita kaupunkilomalle.
Aloitetaan sen verran jo matkan suunnittelusta, että lentolippuja valitessa kannattaa olla hereillä. Itse olemme kokeneet Norwegianin lennot sekä halvimmiksi että myös parhaimmiksi lentoajoiltaan, vaikkakin erityisesti iltalennot tuppaavaat jatkuvasti, etenkin viikonloppuisin myöhästelemään.. Tästä kerroinkin jo täällä. Halvimmillaan olemme lennot napanneet tänä keväänä aprillipäivänä tulleesta kanta-asiakskirjeestä, josta nappasin kahdet Oslon lennot 19€/henkilö/menopaluu. Kalleimmillaan taas olen kerran ostanut lentoliput, unohdettuani ostaa lennot ajallaan (miten tällaista voi oikeasti edes käydä) ja pulitin näistä elämäni ehkä kalleimmista lennoista (ajatellen matkan pituutta, ajankohtaa ja tarvetta) 300€/hlö/menopaluu. Että hereillä kannattaa olla.. Vieläkin kirpaisee mutta keskimääräisesti ajatellen, hinta per lentolippu taitaa jäädä tästä kalliista unohduksesta huolimatta, ihan asialliseksi.

Oslo

Olemme aina lentäneet Oslon kansainväliselle Gardemoenin lentokentälle joten en osaa sanoa, miten kulkuyhteydet Sandefjordin lentokentältä Oslon keskustaan toimivat. Gardemoenilta Oslon keskustaan on 48 kilometriä ja vaihtoehtoja kulkea tämä väli on useita. Lentokenttäbussi toimii moitteettomasti joskin vie hieman kauemmin aikaa kuin junalla matkustettaessa, Suosittelenkin käyttämään bussia silloin, jos olet matkaamassa muualle kuin ihan keskusta-alueelle. Aikataulut ja reitit esimerkiksi täältä. Bussi on myös huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin juna.

Vuosien saatossa olemme oppineet käyttämään julkista liikennettä aika hyvin ja ratikka sekä bussilinjat ovat tulleet tutuiksi. Niinpä uskallan sanoa, että kaikkein paras vaihtoehto lentokentältä keskustaan on suunnata NSB:n paikallisjunalla. Ensimmäisen kerran matkatessa lentokentältä keskustaan poikkeuksetta kaikki ottavat flytogetin eli lentokenttäjunan, jota mainostetaan paljon ja joka ensimmäisen kerran oli meidänkin valintamme. Mutta.. Lentokenttäjunat ovat toki äärimmäisen hienoja ja kulkevatkin noin 10 minuutin välein mutta samperin aika paljon kalliimpi reissu tästä tulee menopaluineen ja siitä syystä olemme ensimmäistä kertaa lukuunottamatta valinneet aina paikallisjunan. Paikallisjunat ovat nekin varsin hienoja ja hyväkuntoisia joten en oikeastaan ymmärrä, miksi ikinä kukaan matkustaisi mieluummin flytogetilla. Paikallisjunat kulkevat parinkymmenen minuutin välein ja matka-aika on kolme (!) minuuttia pidempi kuin lentokenttäjunalla joten ajallisesti on aivan sama, kummalla junalla matkan taittaa. Tai jos elämä on kolmesta minuutista kiinni niin sitten asia tietenkin on toisin :) Ymmärrän myös, että monet liikematkalaiset suosivat flytogetia, firman piikkiin of course, hah! Paikallisjuna pysähtyy ennen Oslon keskusasemaa (Oslo S) yhden kerran Lillestrømissä, tästä se kolme minuuttia pidempi matka-aika.

Vasemmalla puolella NSB:n lippuautomaatit,
oikella flytogetin automaatit

Mutta siis lentokentällä kannattaa suosiolla ostaa junaliput punaisista NSB:n lippuautomaateista, toimivat erinomaisesti ja maksaa voi kaikilla kansainvälisillä pankki-tai luottokorteilla. Tarkkana kannattaa olla siinä, että tosiaan valitsee ne punaiset automaatit, sillä viereiset harmaat automaatit ovat niitä Flytogetin automaatteja, joita oikeasti myös mainostetaan huomattavasti enemmän kuin näitä paikallisjunien automaatteja. Lähes poikkeuksetta on joku ohjaamassa kentällä lentokenttäjunan lippuautomaateille. Lentokenttäjuna keskustaan kustantaa 180 NOK . Yhdensuuntainen junamatka paikallisjunalla maksaa 93 NOK (noin 10€) eli paikallisjuna on lähes puolet halvempi vaihtoehto. Lippu on voimassa neljällä vyöhykkeellä eli myös koko keskusta-alueella, seuraavat kaksi tuntia 20 minuuttia. Mikäli siis matkaat esim. hotelliin vielä  rautatieasemalta ratikalla tai muulla julkisella kulkuvälineellä, niin lippu oikeuttaa vaihtoon reilun kahden tunnin ajan. Myös näillä NSB:n automaateilla on aina saatavilla apua mikäli sitä tarvitsee joten senkään vuoksi ei kannata hätkähtää. Viimeksi oma lippuni tuli kyllä automaatista normaalisti mutta tyttäreni junalippua ei sitten kuulunutkaan ja kun pyysin virkailijaa paikalle, hän tömäytti nyrkillä laitteeseensa ja sieltähän se lippu sitten tulikin :) En kuitenkaan suosittele nyrkki-korjausta itse kokeilemaan.

NSB:n junaliput, yksi aikuinen ja yksi lapsi

Automaatista ostettua junalippua ei tarvitse leimata, junassa oleva konduktööri saattaa lipun haluta nähdä mutta kyselee kyllä lippujen perään mikäli tarvetta tälle kokee. Huomiona vielä se, että jos kuitenkin käytät paikallista matkakorttia (Ruter Reisekort), tarvitee tämä leimata leimauslaitteessa ennen laiturialueelle menoa. Junamatka tosiaan kestää sen parikymmentä minuttia ja tänä aikana voikin sitten ihailla peltomaisemia ennen Lillestrømia, tämän jälkeen matka taittuu suurimmaksi osaksi tunneleissa.


Oslon Keskusrautatieasema (Oslo Sentralstasjon, Oslo S) on hyvin simppeli ja opasteet auttavat matkailijaa mielestäni selkeästi. Ulos suunnatessa vasemmalla puolella alkaa Karl Johans gate, virallisesti Oslon pääkatu. Tämän varrelta löytyy kaikki mahdolliset kaupat, kahvilat ja ravintolat. Karl Johan päättyy Kuninkaan Linnalle, matkaa tulee reilun kilometrin verran eli mistään kovin pitkästä kadusta ei ole kyse. Oikealle puolelle lähtiessä vastaan tulee T-bane- (metro-) tunnelit ja suoraan eteenpäin suunnatessa saavutaan asema-aukiolle josta sitten pääseekin kaikkialle :) Asemalta löytyy Oslon kaupungin info-piste ja vaikka muuten ei varsinaisesti apua tarvitsisikaan niin ainakin oikein hyväksi todetun keskusta-alueen kartan olemme täältä mukaamme joskus napanneet.

Infopiste Oslon keskusrautatieasemalla

Ruterin lippupiste löytyy aseman keskusaukiolta mikäli matkakortille on jollakin tarvetta. Lähiliikenteen matkalippuja voi ostaa Ruterin lisäksi kaikista Narvesen- kioskeista (paikallinen R-kioski), myös matkakortin lataus hoituu kioskeissa. Narveseneja löytyy lähes jokaisesta kadunkulmasta eli kotimatkan junaliputkin saa ostettua etukäteen jos ei halua lippua ostaa juna-aseman automaatista. Huomion arvoisena vinkkinä vielä myös se, että kun ostat julkisen kulkuvälineen lipun kioskista, tulee sinun ensimmäisellä matkalla aktivoida lippu kulkuvälineen leimauslaitteessa. Muuten lippu ei ole voimassa ja lipuntarkastajan osuessa paikalle verottaa tarkastusmaksu kukkaroasi yli tuhannen kruunun verran.

Norjalainen Matkakortti

Hotelleita Oslon keskustassa piisaa niin hintaluokaltaan kuin sijainniltaakin varmasti jokaisen tarpeeseen varsin mainiosti. Me olemme onnekkaina saaneet lähes aina yöpyä ystäviemme upeassa vierashuoneessa kuninkaallisten tavoin, joten hotelliesimerkkejä ei minulla ole oikeastaan yhtä lukuunottamatta antaa. Muutama kesä sitten ollessamme ystäviemme luona remonttiapuna, yövyimme Karl Johanin viereisellä kadulla sijaitsevassa HTL Grensen -hotellissa joka oli mielestäni varsin oiva majapaikka. Hotelli oli vain muutaman vuoden vanha ja kaikki toimi oikein moitteettomasti ja mikä tärkeintä, aamupala oli maittava! Mikäli aikaa haluaa viettää pääasiallisesti Karl Johanin ympäristössä, suosittelen ehdottomasti ottamaan hotellinkin tältä alueelta, hinnat tosin ovat ehkä korkeammat kuin kauemmas keskusta-alueelta suunnatessa mutta eipä ne hotellien hinnat taida halpoja olla muuallakaan Oslossa. Muutamia hotellivinkkejä listasin alle mutta tosiaan huomiona se, etten itse ole yöpynyt muualla kuin edellämainitussa HTL Grensenissä. Yökerhossa ja aamiaisella olen vieraillut myös Radison blu plazassa.

Aamupala HTL Grensenissa

Hotellivinkit
 • Hyvä keskustahotelli lähellä Karl Johania. Simppeli konsepti, automaattisine sisäänkirjautumis-laitteineen. Mukava palvelu ja keskeinen sijainti. HTL Grensen  
 • Jos rahalla ei olisi väliä, menisin tänne. Kuuluisaksi hotellin tekee aina loppuvuodesta järjestettävät Nobel-juhlat. Grand Hotel
 • Tänne menisin seuraavaksi, upeat näköalat ja loistava aamupala! Hyvä sijainti ja loistava palvelu. Radison blu plaza

Grand Hotel Oslo

Huomenna sitten osa 2 ja luvassa vinkkejä minne mennä sekä mitä Oslossa ja lähiympäristössä voi tehdä, pysykäähän kuulolla!

Veikeää Vappua ystäväiset!

Glada vappen bara vatten hela natten!
Skål :)


4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä! Tomi on Oslossa käynyt monet kerrat, mutta edellisestä reissusta on jo yli kymmenen vuotta, joten vinkit tulee ihan tarpeeseen. Tuo on kyllä hyvä tieto, ettei ota kalliimpaa junaa ihan turhan rahastuksen vuoksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi lentokenttäjuna tuntuu vähän rahastukselta😄

   Poista
 2. Hyviä ja perustellisia vinkkejä!
  -T

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit ♥